Du er her: Hjem > Vikingarna

Vikingarna

Kilde: Netklubben Vikingarna.

Historien om Vikingarna er lige så fantastisk som soleklar.  

  Bandet har i snart fire årtier turneret både i Sverige og dets nabolande for med varme og ydmyghed at give deres publikum en mindeværdig aften. Det er mere end velfortjent at de bliver kaldt Nordens bedste danseband.   Det hele begyndte allerede i 1959 da Ji-Coo & The Vikings blev dannet i Arvika. Bandet får hurtigt fremgang med listeplaceringer og optræden på Anrika Nalen i Stockholm. Endda sprænges gruppen midt over bogstaveligt talt. Resultatet bliver to bands. Da The Vikings blev dannet efter bruddet præsenteredes to nye medlemmer. En af dem, saxofonisten Tony Eriksson er stadig at finde i bandet i dag.

Tony Eriksson 
Tony Eriksson 

 Populariteten mindskedes ikke af bruddet. Foruden et splittet tourné program, producerede de deres første plade.   Da nummeret "Tennessee Waltz" udkom i 1963, solgte det i omkring 20.000 eksemplarer, hvilket var meget dengang.   I 1965 slutter Tony Eriksson hos The Vikings, i stedet træder Jørgen Arnemar ind på saxofon og guitar. Samme år slutter Anders Erixon sig til

Anders Erixon 
 Anders Erixon

gruppen som trommeslager.

En forsommer aften på lageret i Åhrnells ingeniørfirma i Karlstad sidder The Vikings og øver med en båndoptager som optager deres musik. Båndet sendes senere til forskellig

pladeselskaber for at teste om det holder. Og efter yderligere en demo indspilning en måned senere i Sten & Stanleys studie får de en kontrakt. PÃ¥ det tidspunkt består gruppen af Jørgen Arnemar på guitar/sax, Tord Sjöman på piano/orgel, Christer Linde på trompet, Per-Anders Carlsson på trommer, Börje Gunnarsson på bas samt sangeren Stefan Borsch.   Da titelmelodien fra Lp'en "På Värdens Tak" 1974 går ind på Svensktoppen er det hele i fuld gang. Listeplaceringen medfører en kraftig efterspørgsel på bandet. Publikummet strømmer til. Frem for alt turnerer Vikingarna i vest og mellem Sverige. I juni 1974 sender Riksradioen i Karlstad en næsten 30 timers udsendelse om midsommerfester. I dette program præsenteredes hele den Värmlandske dansebands elite; Sven Ingvars og Vikingarna. Kun et halvt år senere udkom bandets 2 lp "Här kommer Vikingarna". Melodien "För sjuttio år sedan" går direkte ind på Svensktoppen.   I november 1974 er det så premiere for Vikingarna i TV. Programmet heder "Sveriges Magasin" og sendes i den bedste sendetid. Og i foråret 1975 sender Sveriges Radio et antal programmer på lørdags aftner med den alt mere populære dansebands musik. I det første program som var en forgænger for det senere populære "i aften dans" medvirker Vikingarna flere gange.   Da det første album af Kramgoa låtar udkom i 1975 har bandet skiftet pladeselskab, nu er det Mariann som ejes af Bert Karlson, et samarbejde som skulle vise sig at give begge parter uanet fremgang. I juli går LP’en direkte ind på Kvällstoppen. Samtidigt begiver bandet sig ud på en Gotlands turne, en af de længste som de har gjort hidtil.   "Du gav bara löften" fra "Kramgoa Låtar 1" når d. 10. august 1975 "hvad bandet ikke havde våget at drømme om da de øvede i Åhrnells lagerlokale" første pladsen på Svensktoppen. Også singlen sælger så godt at den havner på Kvällstoppen. I slutningen af august har "Kramgoa Låtar 1" solgt i 50.000 eksemplarer, hvilket betyder bandets første guldplade. I februar efterfølgende år udkommer "Kramgoa låtar 2" Bladet Expressen bedømmer bandet for et godt job. På to og en halv uge sælges 89.000 eksemplarer i Sverige og 10.000 i Norge, hvilket betyder en Norsk sølvplade.   Gruppen udvider bandet med endnu et medlem på saxofon i september 1976 "Tony Eriksson" som var medlem under navnet The Vikings bliver fast medlem og Vikingarna befæster deres stilling i dansebandenes eliteserie. I september 1976 uddeles årets guldplader. Vikingarna får både guld og platin for "Kramgoa låtar 1", "2eren og 3eren, som bare har kunnet købes i ti dage inden uddelingen". Så følger nr. 4, 5, 6 i serien "Kramgoa" og i 1977 når bandet det fantastiske salg på 1,5 mil. plader.   I efteråret 1977 overlader Per-Anders Carlsson trommestikkerne til endnu en hjemvendende musiker. Tromme spilleren Anders Erixon går "comeback" efter et engagement hos legendariske Spotnicks.

 Stefan Borsch
Stefan Borsch 
I august 1978 meddeler sangeren Stefan Borsch at han slutter. Derefter begynder spekulationerne om at storhedstiden nu er forbi for Värmlands drengene.

 

 Christer Sjögren

 Christer Sjögren

 

Det bliver Christer Sjögren fra dansebandet Pelles som meget hurtigt beviser det modsatte da han i september bliver en Viking. Det viser sig også ret snart at han er mere end accepteret af såvel publikum som gutterne i bandet.   Man begynder at tale om dansebands krise i 1979. Dansemusikerne erstattes efterhånden af Discjockeys. Vikingarna mærker dog ikke til den påståede krise. Singlen "Djengis Kahn" placerer sig højest på Svensktoppen og albummet "Kramgoa Låtar 7" sælger lige så godt som de foregående. Antallet af arrangementer ligger stadigvæk på 130 pr. år.   I starten af 1980 slutter endnu en af musikerne, Börje Gunnarsson som har været med siden 1969, og udskiftes med bassisten Lars-Åke Svantesson fra Norrköping. Foruden en meget dygtig musiker er Lars-Åke også producent og arrangør for andre orkestre ind i mellem turnéerne. "Hallå Västindien" bliver undertitlen til "Kramgoa Låtar 9". Store dele af pladen indspilles på video, som nu er blevet et alt mere populært medie. Göteborg Posten skriver i 1981 om masser af mennesker der bruger deres ferie til at følge Vikingarnas turnéer. Populariteten fortsætter med uformindsket kraft. Publikums rekorder afløser hinanden. Folk trodser selv regnvejr for at få mulighed for at danse til deres favoritter. Samme år som den tiende "Kramgoa" slippes fri vinder gruppen Min Världs afstemning om landets populæreste danseband. I pris bedømningen konstateres at "bandet har beholdt sin popularitet igennem alle årene og har haft sammenlagt 13 melodier på Svensktoppen, hvoraf halvdelen er førstepladser". Så følger "Kramgoa låtar 11" og i 1984 slippes nummer 12 ud med undertitlen "Albatross". Så bestemmer kapelmesteren Jørgen Arnemar sig for at slutte. Men bare for at kunde indretter sig mere på at passe organisationen og økonomien omkring bandet. 

 Erik Lihm

Erik Lihm

Erik Lihm fylder tomrummet på scenen efter Jørgen. Erik har ligesom Christer Sjögren en fortid i Pelles.   I 1985 kommer den trettende Kramgoa plade. Nu begynder Norge at blive interesseret i det Svenske dansebands fænomen. Mere end en halv million plader har nordmændene købt af Vikingarnas samlede produktion. Gruppen begynder også at blive kendt østpå. Det statslige Sovjetiske pladeselskab køber 40.000 eksemplarer af "Kramgoa låtar 13". Da nummer 14 udgives bliver det premiere for Vikingarna p CD. Endnu en gang vil man vise at gruppen følger udviklingen. Da Hänt i Veckan kårer bedste danseband i 1987 er det Vikingarna der må på senen for at modtage prisen.   1987 bliver også året da Vikingarna bestemmer sig for at starte sit eget pladeselskab. Et skridt der er ganske naturligt og følger den stadige udvikling af bandet. Da Ragnar Dahlberg debuterer som programvært for programmet "Café Norrköping" har han et sikkert kort på hånden. Vikingarna medvirker og resultatet bliver meget høje seertal. Det er det første i en række samarbejdes projekter gennem årene som Dahlberg har med Vikingarna.   I maj gennemføres en af de første store dansegalaer. Riksradioen sender direkte med "i aften dans" og optager for senere at kunde vise programmet i TV. Totalt deltager ca. 8.000 mennesker på gallaen. Næste spillested bliver Kanarieøerene for gruppen. 

 Beach club

Beach Club Gran Canaria.

Beach club, på Gran Canaria, som Vikingarna var medindehavere

af i nogle år.

 

Lokaliteten er Beach Club. Der deltager Vikingarna ikke alene som underholdere, men også som financierer i klubben. Ifølge planerne skal Vikingarna selv spille i en måned pr. år. Der ind imellem skal andre svenske danseband få chancen. Efter et par år lægges dette projekt i mølposen.   Med den sekstende "Kramgoa! Findes to debutanter. Det er Tv's programledere Jacob Dahlin og Annika Hagström som er gæstesolister på nummeret "Tredje gången gillt". Succesen er givet. Pladen når en andenplads på Svensktoppen i 1988. Albummet sælger så godt at det bare er Roxette som når et højere salgstal end Vikingarna dette år. Endnu en musiker med fortid hos Spotnicks bliver medlem af Vikingarna i 1988. Kenth Andersson fra Jönköping tager over på bas efter Lars-Åke Svantesson. I 1989 udkommer ikke bare "Kramgoa Låtar 17". Senere samme år laver gruppen yderligere en plade. På publikums opfordring indspiller man "Ändliga Sänger". Til hjælp tager de The Jordanaiers, som i 15 år har deltaget i Elvis Presleys plade indspilninger. I juni 89 er tid at vinde nye områder. Med 25.000 publikummer har bandet succes i Tivoli i København. Showet deles op i to agter. Den første gennemføres som en ren koncert, noget bandet havde prøvet i Norge. Efter pausen fjernede man bænkene så folk kunde danse. I oktober vinder Vikingarna Hänts melodikonkurrence med melodien "Till Mitt Eget Blue Hawaii", komponeret af Rosemarie Stråhle, som bliver en komponist man regner med i bandet.   I efteråret flyver bandet til Singapore for at lave tre velgørenhedskoncerter som arrangeres af Lions Club. Ved slutningen på firserne dukker Vikingarna op igen sammen med Ragnar Dahlberg, denne gang for at gennemføre en nytårsgalla. "Farvel Du Åttiotal" heder programmet som sendes fra Stadshuset i Norrköping.   I starten af halvfemserne var det så Tord Sjöman der sagde farvel til bandet. 

 Tord Sjöman

Tord Sjöman

  
 Lasse Westmann
 Lasse Westmann
I stedet var det studie musikeren Lasse Westmann der trådte til, en mand der var en meget god bekendt af de øvrige i gruppen igennem meget i lang tid.   I efteråret 90, rejser bandet til Nashville for at medvirke i TV programmet " Nashville Nov", et direkte sendt satellit program der har 49 mil. Seere. Endnu en gang samarbejder Vikingarna med The Jordaneres, som muliggør USA arrangementet. Da så gruppen kom hjem medvirker de i Svensk TV4ers indvielse. Nytårsaften 1990 optræder gruppen i en for indspillet nytårsgalla i TV4 og desuden i en direkte sending på Svensk TV2. I 1991 vinder Vikingarna Hänt i Veckans melodi konkurrence for fjerde gang. Nu med "För dina blåa Egons skull" og i foråret vinder de en grammy som bedste danseband.   Da den tyvende "Kramgoa Låtar" gives ud, og de er mere populære end nogensinde, beslutter de sig så for at slutte i en periode. Der gik så to og et halvt år inden Vikingarna vente tilbage til scenen med undtagelse af et specialprogram i anledning af Dronning Silvias 50 års fødselsdag.   1991 vinder Vikingarna Hänt i Veckans melodikonkurrence for fjerde gang. Nu med ”För dina blåa ögons skull og i foråret 1992 får orkestret prisen som årets bedste danseband ved Grammy-uddelingen.   I efteråret 1995 går Vikingarna længe ventet comeback. Albummet "Kramgoa Låtar 1995" kommer ud i september måned, og bliver en enestående fremgang. LP’en sælger til Platin (over 100.000 eksemplar) i Sverige, og Platin (over 50.000 eksemplar) i Norge. Sammenlagt i Skandinavien og Finland sælges mere end 190.000 eksemplar! Ikke mindre en tre melodier fra "Kramgoa Låtar 1995" kommer på Svensktoppen: "Ikväll", "Vänd Dig Inte Om" och "Sommar, Sol och Varma Vindar". Vikingarna har i efteråret 1995 også en række optrædende på Dansegaller og i TV rundt om i Norden.

 Christer Sjögren

Christer Sjögren

 
  Foråret 1996 spiller bandet på SS Norway under en Vestindien-krydsning med 2.200 gæster. Derefter følger turné med et tyvtals fremtrædende i Sverige, Norge, Danmark og Finland.   Efteråret 1996 kommer Christers solo album "Varför är Solen Så Röd", indspillet i Miami, produceret og arrangeret af Julio Iglesias legendariske producent Ramon Arcusa. Albummet bliver en meget stor succes, sælger mere end 110.000 eksemplar, og Christer gennemfører også en koncertturné med den her musikken i Sverige og Norge. I januar 1997 har Christer premierer som von Trapp i "Sound of Music" med Carola på Göta Lejon i Stockholm. Han får strålende succes, og musicalen spilles hele foråret for udsolgte huse. Samtidigt laver Tony Eriksson sin første, helt instrumentale soloalbum "Under Ekars Djupa Granske", som får en meget fin modtagelse da det udkommer i marts. 

TIL MINDE OM ANDERS.

August 1997.

  Da vi var midt i produktionen af denne plade fik vi den chokerende besked at du var gået bort.   Du efterlod os og dine kæreste en solrig og varm augustdag, en sådan sommerdag, hvor du ville have elsket at vare ude på Glafsfjorden med din sejlbåd. Det føles uvirkeligt at du ikke sidder der bag trommerne som du har gjort i så mange år. Vi kommer at savne din glade latter og dit venskab som har fulgt os i den tid vi har haft sammen.   Men selv om du ikke længere er ibland os, vil du altid at være en vigtig del af Vikingarna. Sammen skabte vi vores musik som vil findes i lang tid fremover.

Anders, du vil altid være med os. VIKINGARNA.

I august 1997 dør Anders Erixon under indspilningen af Kramgoa Låtar 1997, han efterfølges af Klas Anderhell. I oktober 1997 kommer Vikingarna med "Kramgoa Låtar 1997". Roland Cedermarks "Du Gav Mej Ljusa Minnen" bliver det største hit fra albummet - Nr. 1 på Svensktoppen i fem uger. CD’en sælger Platin i Sverige, Guld i Norge, sammenlagt små fantastiske 160.000 eksemplar i Norden. Efter alle de år af ufatteligt stor fremgang, var det vel ingen som troede at Vikingarna 1998 skulle overskride alt det som de tidligere havde gjort på plade, og få sin største fremgang nogensinde på Svensktoppen! Men hjemme i Östersund havde Karin Hemmingsson og Tommy Andersson skrevet "Kan Man Älska Nån' På Avstånd", som Vikingarna indspillede, og for første gang spillede i Ragnar Dahlbergs Tv-program "På Turné" den 1 juli 1998. Fem uger senere, den 8. august, gik den direkte ind som nr. 1 på Svensktoppen. Et halvt år senere lå den for 25'e uge i træk stadig på Svensktoppes førsteplads. Med "Kan Man Älska Nå'n På Avstånd" i spidsen, udgiver Vikingarna i oktober 1998 det nye album "Kramgoa Låtar 1998". Cd'en bliver en endnu større salgs succes end den foregående CD. Til dags dato er den solgt til Platin i både Sverige og Norge, den er solgt i over 175.000 eksemplar! Med det foregående album som solgt hele 160.000 ex i Skandinavien i ryggen, behøver Vikingarna næppe nogen ekstra hjælp med deres nye plade, Kramgoa Låtar 2000 (NMG). Endda er Christer Sjögren meget glad for det faktum at, Rose-Marie Stråhles Ett Liv I Kärlek, allerede inden det at nye album kom ud, er lykkedes at svinge sig op på første pladsen på Svensktoppen. Det hade vi faktisk ikke ventet, erkender han. Jag mærkede også på mig selv at jeg blev rigtigt, rigtigt glad da jeg fik besked om at "Ett Liv I Kärlek" var etter. Det er altid lige dejligt hver gang. Man skal aldrig tage noget for givet I den senere tid har Östersundsparret Tommy Andersson og Karin Hemmingsson forsynet Vikingarna med to mega hits i træk: først "Kan Man Älska Nån på Avstånd" og siden "Våran Lilla Hemlighet". På den nye CD har Tommy og Karin også fået med hele tre sange, och det er første gang i Vikingarnas fremgangsrige historie. Bland andet Aldrig Nånsin Ska Jag Glömma Dig som Christer Sjögren tror meget på: Det er en slags magi i det nummer. Den har det der specielle som er så svårt at beskrive i ord. Man vil lytte videre Vikingarna er naturligvis meget populære hos vore komponister og tekstforfattere og får tilsendt mange tekst og sange. Så også til den her plade. Ja, vi har sikkert lyttet igennem flere hundrede numre, siger Christer Sjögren. Og efter indspilningen havde vi tyve numre tilbage, af hvilke fjorten kom med på den endelige skive. Den føltes også vældigt stærk og variationsrig. Produktive parret Lasse Holm och Gert Lengstrand har eksempelvis bidraget med "Min Bästa Tid Har Jag Kvar ("en meget medrykkende sang med en stille tekst, som har glimtet i øjet") og fra Bert Månsons pen kommer En Enda Blick ("et kvalitetsnummer hvor jeg virkelig får mulighed at bruge stemmen"). Som sædvanligt har Vikingarna også taget nogle gamle hits. Som Gunnar Wiklunds fyrre år gamle hit Jag Vet. Gunnar var en af mine første idoler. Han havde en vældigt dyb og varm stemme. I begyndelsen af min karriere sang jeg gerne hans sange eftersom vi sang i samme toneart. I efteråret skal Vikingarna blandt andet følge op på fremgangen i Tyskland, hvor deres første tyske album "Kuschel Dich In Meine Arme" solgt i 80.000 ex og der hvor to af deres singler har ligget etter på Deutscher Schlager-listan i fem respektive to uger. Nu venter flere TV-framtrædanden og indspilningen af et nyt tysk album. Flere af numrene fra "Kramgoa låtar 2000" præsenterer Vikingarna hos Lasse Kronör i "Bingolotto" lørdage 9. september. Og siden bliver det dansegaler i såvel Sverige som Norge, Danmark og Finland inden Christer Sjögren 23. november begiver sig ud på den obligatoriske Jul turné. Denne gang sammen med Sten Nilsson, Pernilla Wahlgren og Charlotte Nilsson. Foruden Christer består Vikingarna i dag af Tony Eriksson saxofon, Lasse Westmann guitar, Erik Lihm keyboard, Kenth Andersson bas og Klas Anderhell trommer.


 Lasse Westmann er død.

Midt under indspilningen af Vikingarnas afskedsplade fik Christer Sjögren den chokerende nyhed at Lasse Westmann var død.

- Det er så svært lige nu, at du næsten ikke forstå det, siger en fortvivlet Christer Sjögren til Expressen.
Lasse Westman var netop blevet helbredt fra en alvorlig tarm sygdom, da han fik den næste smertefulde diagnose: en lettere form for kræft. På trods af dette, havde han ikke miste håbet, og når vikingarna mødtes lige før jul for at planlægge afskedspladen syntes alle at Lasse syntes at føle sig meget bedre. Men lidt over to uger senere dukkede Lasse Westmann ikke op til et møde i studiet. - Han ringede og sagde, at han var for syg simpelthen, siger Christer Sjögren. Hans tilstand var kraftigt forværret, og han havde fået en grim lungebetændelse og fik det bare værre og værre. De sidste to uger har han været på hospitalet i Stockholm, men i går morges sov han stille ind. Christer Sjögren modtog nyheden et par timer senere. - Det var forfærdeligt. Jeg havde en grim fornemmelse af, at alt ikke var som det skulle være, jeg havde fået at vide, at antibiotika ikke hjalp. Da jeg fik nyheden kom det som et chok. Næste weekend skal bandet spille i en live tv galla i Tyskland. - Jeg ved, at han vil have os til at gennemføre denne, så vi vil forsøge at gøre, siger Christer Sjögren. I Vikingerne har han og Lasse Westmann udviklet et meget nært venskabs forhold. - Det var så sjovt at tale med Lasse før han kunne så meget. Vi har ofte siddet omring morgenbordet, da vi var ude på tur havde vi altid noget interessant at tale om. - Det er nok, når bandet kommer sammen næste weekend vil vi vide hundrede procent, at Lasse ikke er længere.
 
 

Æret være hans minde.

Lasse var en gudsbenådet Guitarrist og musikker, han vil blive savnet af alle hans fans.

Sidst ændret: March 19, 2023, 15:42

Undermenu

 Stort fremskridt i behandlingen af hjerteklappatienter. se mere her

21. november 2021.
 

Vikingarnas turneplan 2021/22 

 

 Stort fremskridt i behandlingen af hjerteklappatienter. se mere her

21. november 2021.
 

Vikingarnas turneplan 2021/22